21 november 2017

Geslaagd bezoek aan gebouw en hvac installaties van het PROVINCIEHUIS ANTWERPEN - dinsdag 21 november 2017

Geslaagd bezoek aan gebouw en hvac installaties van het PROVINCIEHUIS ANTWERPEN - dinsdag 21 november 2017

De geschiedenis van de Provincie Antwerpen begint in 1815 met het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In de Franse tijd bestond het ook al, maar dan met de naam Twee Neten als departement van Frankrijk; tevoren was het een onderdeel van het Hertogdom Brabant...

.. We noteren november 2017: het Nieuwe Provinciehuis is bijna klaar...

Een markant ontwerp

Het nieuwe provinciehuis wordt een markant gebouw. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Ook de driehoekige ramen geven het gebouw een aparte toets.

Het gebouw werd ontworpen als een vrijstaande, maximaal compacte constructie. Het combineert een congresdeel in de voorbouw en een kantoordeel als torengebouw. Het volume van de voorbouw is opgedeeld in twee verdiepingen: een halfverzonken verdieping met auditorium, raadzaal, tentoonstellingsruimte en lobby, en op de eerste verdieping polyvalente ruimten. Het balkvormige volume heeft een volledig lichtreflecterende glasgevel. Zo wordt het een glazen paviljoen in het park, waarin spiegeling en transparantie elkaar afwisselen.

Ruimte optimaal benut

Het nieuwe provinciehuis zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen, en wordt net geen 58 meter hoog. Dat is iets lager dan het oude provinciehuis (71 meter). Er zullen ongeveer 760 mensen werken: medewerkers van de centrale administratie en de provinciale beleidsorganen.

Het kantoorgedeelte biedt werkplekken voor ongeveer 660 kantoorwerkers. Verschillende types werkplekken worden gedeeld, niemand heeft nog een 'eigen bureau'. Op die manier wordt de ruimte efficiënt benut. In de tijdelijke huisvesting wordt er nu al geëxperimenteerd met de principes van ‘anders werken’.

sfeerbeeld nieuw provinciehuis: auditorium

Een uniek congrescentrum

Het nieuwe provinciehuis wordt uitgerust met een publiek congrescentrum. Met z'n capaciteit van 350 personen biedt het een ideaal kader voor een studiedag, seminarie of congres. Gemeentes, verenigingen, firma’s en beroepssectoren zullen het congrescentrum kunnen afhuren.

Een duurzaam gebouw

Het nieuwe provinciehuis wordt een duurzaam gebouw: uiterst compact, met hoogwaardige isolatie van de gevels, intensief groendak op de ondergrondse parking en gebruik van regenwater voor sanitaire voorzieningen.

Verwarmen en koelen doen we met een installatie voor boorgat-energieopslag (BEO), een duurzame geothermische techniek. Een verwarmingsinstallatie op gas of stookolie wordt daardoor overbodig. Op het dak komen er panelen voor de productie van elektriciteit. De gevel is maar voor 40% beglaasd, om opwarming door zonnewarmte te verhinderen. Toch is er veel lichtinval tot diep op de werkvloer, door de driehoekige ramen op hun punt te plaatsen. De energiekost van deze passiefbouw zal zeer laag liggen.

Wie meer wil weten neemt een kijkje op de pagina Een duurzaam gebouw.