STUDIEDAG BRANDBEVEILIGING - de brandbeveiliging in gebouwen en de gevolgen ervan voor HVAC-installaties

VUB Brussel Bruxelles - U Residence
30 april 2019
1200 - 1800

EVALUATIEFORMULIER STUDIEDAG 30-04-2019

Brand kan levens verwoesten. Dat de gevolgen ervan ook anno 2019 nog verschrikkelijk kunnen zijn, wordt geïllustreerd door enkele recente gebeurtenissen. Zo bleek op 9 april 2019 nog dat de families die hun thuis verloren na de brand in Grenfell Tower, waar 72 mensen stierven, al twee jaar lang aan het wachten zijn op een nieuwe woning. Een dag eerder stierf brandweerman Sohel Rana aan de gevolgen die hij had opgelopen terwijl hij mensen aan het redden was uit de FR Tower in Signapore, die op 28 maart vuur had gevat – een tragedie waarbij 26 slachtoffers van het leven werden beroofd. Vorige vrijdag bleef in Tennessee enkel een symbool voor blanke suprematie staande, nadat er brand was gesticht in het iconische centrum voor sociale rechtvaardigheid, waar een aantal van de bekendste strijders voor gelijkheid en gelijkwaardigheid ter wereld ooit nog het mooie weer maakten.

Waarom specifiek brandpreventie in relatie tot HVAC?

Dat vuur en rook bijzondere gevolgen hebben voor HVAC (Heating – Ventilation – Air Conditioning), staat buiten kijf. Dit soort technische installaties steunt immers op gereguleerde en vaak erg complexe concepten. Brandpreventie en mogelijke ingrepen moeten rekening houden met een op het eerste gezicht vaak behoorlijk onoverzichtelijk geheel aan stappen en verbindingen. Een studiedag als deze kan dus onontbeerlijk zijn om de juiste keuzes te kunnen maken.

Video brandbeveiliging & HVAC

Video brandbeveiliging & HVAC

Welke onderwerpen komen aan bod?

Download HIER het ZIP bestand met alle onderwerpen samen!

Tijdens deze studiedag zullen we:

 • De recentste voorschriften en normen bespreken
 • De verschillende implementaties van de apparatuur overlopen
 • De aard en de keuze van materialen bekijken
 • Bespreken hoe je met deze informatie tijdrovende en moeilijk te beheren negatieve inspectieverslagen of goedkeuringen kunt vermijden

Daarbij zullen we ook de mening van professionals als brandweerlui, verzekeraars, fabrikanten, specialisten en zowel ANPI- als SECO-vertegenwoordigers aan bod laten komen. Een erg volledig, informatief en boeiend programma dus!

Voor wie is de studiedag bedoeld?

Deze studiedag is vooral interessant voor architecten, ingenieurs, bouwmeesters, projectontwikkelaars, installateurs, journalisten en, bij uitbreiding, eender wie geïnteresseerd is in het onderwerp. Alle deelnemers zullen bovendien de kans krijgen om zelf bij te dragen met hun eigen standpunten om zo een nog betere samenwerking tijdens lopende of toekomstige projecten mogelijk te maken. Tenslotte vormen alle specialisten immers een deel van een veel groter geheel, dat veel beter draait als we dezelfde taal spreken en duidelijk met elkaar kunnen communiceren.


Wat staat er specifiek op het programma?

12.00 – 13.15 u.: Onthaal en walking lunch

13.15 – 13.30 u.: Inleiding van de studiedag door Joris Mampaey, voorzitter van Atic (nl/fr)

13.30 – 14.10 u.: ‘Samenvatting van het regelgevend kader voor brandveiligheid (Koninklijk Besluit van 07/07/1994 ARAB Welzijnswetboek, specifieke regelgeving voor de tertiaire sector, industriële gebouwen en winkelcentrum)’ door Jean-Philippe Vériter, SECO (nl)

14.10 – 14.30 u.: ‘De vaststellingen, aanbevelingen en ervaringen van brandweermannen’ door Jean-Paul Labruyère, ir Lt Kolonel van SIAMU – BHG (fr)

14.30 – 14.50 u.: ‘Brandwerende afdichting van brandwerende muurdoorvoeringen (TIN 254)’ door Yves Martin, CSTC /WTCB (fr)

14.50 – 15.15 u.: Koffiepauze

15.15 – 15.35 u.: Kruisen van brandwerende wanden door buizen

door buizen’, Tijs De Witte, Rf-Technologies (nl)

15.35 – 16.05 u.: ‘Nieuwe regelgeving en oplossingen voor parkeergarages’ door Xavier Deckers van FESG (Fire Engineered Solution Ghent) (nl)

16.05 – 16.25 u.: ‘Brandbestrijding: de blusmiddelen’ door Raoul Grenier, Arcadis (fr)

16.25 – 16.45 u.: ‘Brandveiligheid voor technische apparatuur vanuit de invalshoek van een controlebureau’ door Jean-Philippe Vériter, SECO Office (nl)

16.45 – 17.15 u.: Q&A

17.15 – 18.30 u.: Afsluiting van de dag met een drankje en mogelijkheid om te netwerken en om de stands te bezoeken.

Wanneer & waar?

Dinsdag 30 april 2019

van 12u00 tot 18u30

VUB BRUSSEL - U Residence

Generaal Jacqueslaan 271

B-1050 Brussel

Met de auto

Als bezoeker kan je gratis gebruik maken van het parkeerterrein onder U RESIDENCE. Nadat je het terrein bent opgereden, sla je rechtsaf en begeef je jezelf naar de parkeerplaats. Daar kan je de lift of trap naar boven nemen.

Met de trein

U Residence bevindt zich op 400 meter (dus slechts 5 minuten stappen) van het station van Etterbeek, dat zich zelfs op de hoek van de Generaal Jacqueslaan bevindt!

Met de tram en/of bus

Onder andere tram 25 en bus 7 stoppen vlak voor de deur van U Residence (halte VUB). Gemakkelijker kan dus niet!

Inschrijvingstarieven

Deelname studiedag

 • Atic-lid: € 100
 • Gepensioneerd Atic-lid: € 30
 • Student (mits voorlegging studentenkaart of kopie van studentenkaart): € 30
 • Niet-leden: € 120

Zelf exposeren

Zou je graag zelf exposant worden? Stuur ons dan snel een mail, zodat we je op de hoogte kunnen brengen van alle modaliteiten!

 • Atic-bedrijfslid: € 400 (inclusief toegang voor 2 personen)
 • Niet-Atic-bedrijfsleden: € 550 (inclusief toegang voor 2 personen)

Uiteraard kan je altijd Atic-lid worden. Hier vind je alvast een rechtstreekse link!

Algemene voorwaarden

 • ATIC vraagt om de deelnameprijs aan de studiedag tijdens of onmiddellijk na de inschrijving te betalen. Als kleine organisatie zouden we je graag bij voorbaat bedanken voor die inspanning. Vanzelfsprekend ontvang je hier achteraf een factuur van. Ook onze facturen zijn overigens contant betaalbaar.
 • Een wijziging (naam of andere) in de deelname kan steeds schriftelijk (per e-mail) gebeuren.
 • Annulering: Annulering dient schriftelijk (per e-mail) te gebeuren en dit tot 2 dagen voor het evenement. In dat geval is de annulering gratis.
 • No-show: het bedrag van je inschrijving is integraal verschuldigd als je niet komt opdagen. Bij een annuleringen die later dan 2 dagen voor aanvang van het evenement worden doorgegeven, is de volledige deelnameprijs verschuldigd. Je mag wel iemand anders in je plaats sturen naar de studiedag waar jij voor verhinderd bent.
 • Atic behoudt de bevoegdheid om te beslissen over onderwerpen die niet in de voorwaarden worden behandeld. De bevoegdheid over eventuele geschillen ligt bij de rechtbanken van Brussel.

KMO Portefeuille

Voor bedrijven gelegen in Vlaanderen: zie https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille - Erkenningsnummer Atic: DV.O105602

Betaling

Atic is vrijgesteld van btw. Jouw inschrijving is compleet bij overschrijving op het volgende rekeningnummer:

 • IBAN: BE 96 2300 1003 8005 - BIC: GEBABEBB van ATIC

met vermelding van ‘studiedag 30 april 2019 - VUB’ + naam.

Wacht dus zeker niet op onze factuur om jouw inschrijvingsgeld te betalen!

 
Startdatum 30 april 2019
Startuur 12u00
Einduur 18u00
Locatie VUB Brussel Bruxelles - U Residence
Aantal plaatsen -4
Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Korte vragenlijsten