ATIC : Last van Covid? webinar over ventilatie in gebouwen - niet te missen

Online
Van 27 januari 2022 tot 10 februari 2022
1500 - 1700

27 januari - 3 februari en 10 februari 2022 - van 15u00 -> 17u00

Dit is een webinar waarin afwisselend NL en FR/ENGELS wordt gesproken (of slides worden getoond)
U hoeft zich slechts 1x in te schrijven voor de 3 dagen.

 • Sinds 2 jaar beheerst de corona pandemie het sociale en maatschappelijke leven in de wereld. In deze tijdspanne heeft iedereen zijn gedrag drastisch aangepast; de fles ontsmettende alcoholgel is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven; we hebben standaard een mondmasker op zak, handen schudden werd vervangen door vuistjes of ellebogenwerk..

 •  Het ‘voortschrijdend inzicht’ heeft het hele onderwerp ventilatie en luchtzuiverheid prominent naar het voorplan geschoven.

 • Het kerndomein van onze vereniging Atic komt zodoende op het voorplan te staan. ‘Ventileren - lucht zuiveren’ zijn dé woorden geworden in de strijd tegen de verspreiding van het virus. Wij -bij Atic- vinden het noodzakelijk om de actuele kennis en stand van zaken dienaangaande op een rij te zetten en te informeren over de stand van zaken. M.a.w. hoe kunnen jullie best als ontwerpers, installateurs.. het aspect ‘coronabestrijding’ in jullie projecten integreren?

Tijdens deze komende 3 sessies komt aan bod:

DEEL 1 - 27-01-2022 van 15u00 -> 17u00 

 • 15u00: Welkomstwoord - Joris Mampaey - Atic 

 • 15u10: Wat is ‘binnenluchtkwaliteit’ in tijden van corona? - door Jelle Laverge, Ugent 

  Binnenluchtkwaliteit vormt reeds gedurende decennia een ‘hot topic’ in ons vakgebied. Pioniers zoals O. Fanger verrichtten begin deze eeuw baanbrekend werk om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Het verband tussen menselijke prestaties, welbehagen en binnenluchtkwaliteit werd in zijn totaliteit onderzocht, waarbij gekeken werd naar elementen zoals fijn stof, formaldehyde, ozon VOC en CO². Nu krijgt de tem ‘luchtkwaliteit’ nog een zwaardere lading; er zijn namelijk ziekte verspreidende virussen die zich via aërosolen verspreiden. Wat zijn nu de juiste transmissiewegen van het coronavirus en wat betekent binnenluchtkwaliteit in deze pandemische tijden, maar bovenal hoe moet je de term binnenluchtkwaliteit als ontwerper van HVAC-installaties heden ten dage interpreteren?

 • 15u40: Inperken van coronavirus transmissie in de binnenomgeving: sterktes en beperkingen van ventilatie en luchtzuivering door Joris Van Herreweghe, WTCB

  Een prioritaire maatregel in de beperking  van virustransmissie is het voorkomen van de aanwezigheid van besmette personen (vaccinatie, testen,…) in een binnenomgeving. Uiteraard is dit niet altijd en overal mogelijk en ook geen sluitende maatregel. Engineering controls vormen dan ook een belangrijke tweede trap van bescherming tegen de transmissie van virussen in de binnenomgeving. Daartoe behoren zowel ventilatie van gebouwen als luchtzuiveringstechnieken.

  In deze bijdrage geeft Joris Van Herreweghe een beknopt overzicht van bestaande technologieën, hun sterktes en zwakten en tot slot ook wat ze in niet covid tijden kunnen betekenen voor de binnenluchtkwaliteit.

 • 16u10: Welke richtwaarden en eisen in context van covid? door Peter Wouters, WTCB

  CO²-metingen in de binnenlucht is op korte tijd uitgegroeid tot een algemeen goed.  In quasi elk klaslokaal of openbare ruimte vindt men tegenwoordig terecht een dergelijke meting terug.  Is dit wel de enige parameter die moet opgevolgd worden? Hoe zit het met de debietseisen?  Wat is de relevantie van een CO² waarde bij het toepassen van luchtzuivering?

 • 16u30: Meten is weten! door Samuel Caillou, WTCB

  Onder dat credo werden de afgelopen pandemie-jaren een aantal meetcampagnes opgestart om te evalueren hoe goed systemen nu wel degelijk presteren om deze virusverspreiding te bestrijden.  Met welke elementen moet rekening worden gehouden bij het kiezen van CO² sensoren?  Hoe regelmatig moeten deze geijkt worden?  Is een luchtdebietmeting vanzelfsprekend?

 • 16u50 : Afsluiting van het 1e deel van het webinar - Joris Mampaey - Atic

DEEL 2 - 03-02-2022 van 15u00 -> 17u00 

 • 15u00: Welkomstwoord - Joris Mampaey - Atic 
 • 15u10: Luchtbehandelingskast; concept, filtratie, terugwinning, bevochtiging door Yann Marquer van Swegon 
 • 15u35: Luchtzuivering; principes, toepassingsgebieden door Lieven Verstaen van Daikin Belux
 • 16u00: Ventilatie; financiële gevolgen, benodigde ruimte, verbruik, onderhoud, levensduur door Guy Lardinois van Bureau Greisch
 • 16u25: Samenvatting van de webinars deel 1 en 2 en slotopmerkingen - Joris Mampaey - Atic 

DEEL 3 - 10-02-2022 van 15u00 -> 17u00 

 • 15u00: Welkomstwoord - Joris Mampaey - Atic 
 • 15u10: Luchtverdeling in lokalen; oplossingen aan te bevelen door Bernard De Poorter van Trox Belgium
 • 15u35: De positie van ontwerpbureaus voor nieuwe projecten door Evert Schouppe of collega van Arcadis
 • 16u00: Geleerde lessen in bestaande gebouwen; de ervaring van bewoners en beheerders door Gaëtan Durvaux van Deplasse & Associés 
 • 16u25: Samenvatting van de webinars deel 1-2-3 en slotopmerkingen - Joris Mampaey - Atic 

INSCHRIJVINGSTARIEVEN

Deelname webinar:

 • Wij vragen aan iedereen een bijdrage van 50 euro !
 • Gepensioneerden en studenten betalen slechts 30 euro - Vraag in dit geval ALVORENS u zich inschrijft per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) naar de kortingscode, éénmaal u deze heeft, kan u zich on-line registreren
 • U dient meteen te betalen via de website bij inschrijving.

ALGEMENE VOORWAARDEN

 • ATIC vraagt om de deelnameprijs aan de webinar tijdens of onmiddellijk te betalen via de webapplicatie, u krijgt achteraf een factuur/ontvangstbewijs. Als kleine organisatie zouden we je graag bij voorbaat bedanken voor die inspanning. 
 • Een wijziging (naam of andere) in de deelname kan steeds schriftelijk (per e-mail) gebeuren.
 • Annulering: Annulering dient schriftelijk (per e-mail) te gebeuren en dit tot 2 dagen voor de webinar. In dat geval is de annulering gratis.
 • No-show: het bedrag van je inschrijving is integraal verschuldigd als je niet verwittigt dat je niet deelneemt. Bij een annuleringen die later dan 2 dagen voor aanvang van de webinar wordt doorgegeven, is de volledige deelnameprijs verschuldigd. Je mag wel iemand anders in je plaats laten deelnemen maar graag verwittigen aub.
 • Atic behoudt de bevoegdheid om te beslissen over onderwerpen die niet in de voorwaarden worden behandeld. De bevoegdheid over eventuele geschillen ligt bij de rechtbanken van Brussel.

KMO PORTEFEUILLE*

Voor bedrijven gelegen in Vlaanderen: zie https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille - Erkenningsnummer Atic: DV.O105602 (er kan een beroep worden gedaan op KMO PORTEFEUILLE vanaf 100 euro)

BETALING

Atic is vrijgesteld van btw. Je bent ingeschreven als je on-line hebt betaald of je overschrijving hebt gedaan op het volgende rekeningnummer:

 • IBAN: BE 96 2300 1003 8005 - BIC: GEBABEBB van ATIC

met vermelding van ‘webinar Atic covid 19’ + naam 

 

27-01-2022

Geef ons aub uw feed-back door dit evaluatieformulier in te vullen!
Hier kan u de presentatie terug vinden 

03-02-2022

Geef ons aub uw feed-back door dit evaluatieformulier in te vullen!
Hier kan u de presentatie terug vinden

10-02-2022

Geef ons aub uw feed-back door dit evaluatieformulier in te vullen!
Hier kan u de presentatie terug vinden

 

Startdatum 27 januari 2022
Startuur 15u00
Einddatum 10 februari 2022
Einduur 17u00
Locatie Online

Korte vragenlijsten