Webinar DEEL I: BRANDBEVEILIGING - de brandbeveiliging in gebouwen en de gevolgen ervan voor HVAC-installaties

11 juni 2019
1000 - 1100

Brand kan levens verwoesten. Dat de gevolgen ervan ook anno 2019 nog verschrikkelijk kunnen zijn, wordt geïllustreerd door enkele recente gebeurtenissen. Zo bleek op 9 april 2019 nog dat de families die hun thuis verloren na de brand in Grenfell Tower, waar 72 mensen stierven, al twee jaar lang aan het wachten zijn op een nieuwe woning. Een dag eerder stierf brandweerman Sohel Rana aan de gevolgen die hij had opgelopen terwijl hij mensen aan het redden was uit de FR Tower in Signapore, die op 28 maart vuur had gevat – een tragedie waarbij 26 slachtoffers van het leven werden beroofd. Vorige vrijdag bleef in Tennessee enkel een symbool voor blanke suprematie staande, nadat er brand was gesticht in het iconische centrum voor sociale rechtvaardigheid, waar een aantal van de bekendste strijders voor gelijkheid en gelijkwaardigheid ter wereld ooit nog het mooie weer maakten.

Waarom specifiek brandpreventie in relatie tot HVAC?

Dat vuur en rook bijzondere gevolgen hebben voor HVAC (Heating – Ventilation – Air Conditioning), staat buiten kijf. Dit soort technische installaties steunt immers op gereguleerde en vaak erg complexe concepten. Brandpreventie en mogelijke ingrepen moeten rekening houden met een op het eerste gezicht vaak behoorlijk onoverzichtelijk geheel aan stappen en verbindingen. Een studiedag als deze kan dus onontbeerlijk zijn om de juiste keuzes te kunnen maken.

Video brandbeveiliging & HVAC

Video brandbeveiliging & HVAC

Welke onderwerpen komen aan bod?

Download HIER het ZIP bestand met alle onderwerpen samen!

Tijdens deze webinar zullen we:

 • De recentste voorschriften en normen bespreken
 • De verschillende implementaties van de apparatuur overlopen
 • De aard en de keuze van materialen bekijken
 • Bespreken hoe je met deze informatie tijdrovende en moeilijk te beheren negatieve inspectieverslagen of goedkeuringen kunt vermijden

Daarbij zullen we ook de mening van professionals als brandweerlui, verzekeraars, fabrikanten, specialisten en zowel ANPI- als SECO-vertegenwoordigers aan bod laten komen. Een erg volledig, informatief en boeiend programma dus!

Voor wie is de webinar bedoeld?

Deze webinar is vooral interessant voor architecten, ingenieurs, bouwmeesters, projectontwikkelaars, installateurs, journalisten en, bij uitbreiding, eender wie geïnteresseerd is in het onderwerp. Tenslotte vormen alle specialisten immers een deel van een veel groter geheel, dat veel beter draait als we dezelfde taal spreken en duidelijk met elkaar kunnen communiceren.


Wat staat er specifiek op het programma?

 • Inleiding van de webinar door Joris Mampaey, voorzitter van Atic (nl/fr)
 • ‘Samenvatting van het regelgevend kader voor brandveiligheid (Koninklijk Besluit van 07/07/1994 ARAB Welzijnswetboek, specifieke regelgeving voor de tertiaire sector, industriële gebouwen en winkelcentrum)’ door Jean-Philippe Vériter, SECO (nl)
 • ‘De vaststellingen, aanbevelingen en ervaringen van brandweermannen’ door Jean-Paul Labruyère, ir Lt Kolonel van SIAMU – BHG (fr)
 • ‘Brandwerende afdichting van brandwerende muurdoorvoeringen (TIN 254)’ door Yves Martin, CSTC /WTCB (fr)
 • 'Kruisen van brandwerende wanden door buizen door buizen’, Tijs De Witte, Rf-Technologies (nl)
 • ‘Nieuwe regelgeving en oplossingen voor parkeergarages’ door Xavier Deckers van FESG (Fire Engineered Solution Ghent) (nl)
 • ‘Brandbestrijding: de blusmiddelen’ door Raoul Grenier, Arcadis (fr)
 • ‘Brandveiligheid voor technische apparatuur vanuit de invalshoek van een controlebureau’ door Jean-Philippe Vériter, SECO Office (nl)
 • Q&A

 Wanneer ?

Dinsdag 11 juni  2019 -  van 10u00 tot 14u00

Inschrijvingstarieven: deze webinar is GRATIS!

Startdatum 11 juni 2019
Startuur 10u00
Einduur 11u00

Korte vragenlijsten