Bezoek hvac installaties - Gare Maritime & Herman Teirlinck Gebouw

Tour&Taxis Brussels
22 juni 2023
1500 - 1900

Op de Tour & Taxis- site was boydens engineering part of Sweco verantwoordelijk voor het technisch ontwerp/duurzaamheid van het Herman Teirlinck gebouw & het Maritiem Station.

Tijdens dit installatiebezoek krijgen we uitleg over de uitgevoerde technische HVAC-installaties.

Het Herman Teirlinck gebouw is ontworpen als erg energiezuinig en duurzaam gebouw, waarbij deze energiezuinigheid en vermindering van CO2-uitstoot centraal staan. Vanaf het begin van het ontwerp werd veel aandacht besteed aan de gebouwschil: oriëntatie, isolatie, beglazing en zonwering werden zorgvuldig op elkaar afgestemd om een minimale energiebehoefte te creëren.

Het gebouw maakt gebruik van verschillende innovatieve technologieën om energie te besparen. Zo wordt een open bron geothermisch systeem gebruikt voor passieve koeling en verwarming via warmtepompen. Het belangrijkste koelelement in het gebouw is de actieve plaat. Het geheel wordt aangestuurd door een intelligent gebouwbeheersysteem zodat de gebruiker altijd een duidelijk overzicht heeft over zijn gebouw.

Het Maritiem Station, op een boogscheut van Herman Teirlinck, maakt al meer dan 100 jaar deel uit van deze site. Boydens engineering is er echter, in samenwerking met architectenbureau Neutelings Riedijk, in geslaagd het om te vormen tot een moderne, energiepositieve stad waar het nooit regent.

Ook hier werd geothermische energie gebruikt, maar in een andere bodemlaag, een primeur voor Brussel. De gebouwen van het Maritiem Station (ongeveer 45.000 m²) werden opgetrokken in houten CLT-constructies, zodat er hier geen betonkernactivering is. Als klimaatregelingselement is hier gekozen voor klimaatplafonds, aangevuld met vloerconvectoren die worden geactiveerd in de ruimtes onder de historische plafonds met houten bekleding. Elk gebouw is aangesloten op een intern warmtenet van de vijfde generatie en heeft zijn eigen warmtepomp voor de verwarming; de koeling gebeurt altijd passief.

Twee gebouwen met een voorbeeldige architectonische uitstraling en energiepaspoort.

Een bezoek meer dan waard.  Schrijf u snel in, het aantal plaatsen is beperkt!

PROGRAMMA:

  • 15.00u: Ontvangst deelnemers in Gare Maritime – Ingang Picardstraat (aan de kant van Hôtel de la Poste)
  • 15.30u: Start rondgang installatiebezoek Gare Maritime
  • 16.30u: Vervolg Installatiebezoek Gebouw Herman Teirlinck - Toelichting luchtgroep 3.6 - David Van den Broeck - Menerga (NL-FR)
  • 17.30u: Achtergrond bij de technische HVAC-installaties door Kurt Corvers, Sweco Belgium (NL-FR)
    (in een zaaltje in het Herman Teirlinck Gebouw, 1° verdieping)
  • 18.00u: Vragenronde
  • 18.15u: Afsluitende drink in de Gare Maritime - Food Market
  • 19.00u: Einde van het evenement - Vergeet aub niet het evaluatieformulier in te vullen! 

INSCHRIJVINGSTARIEVEN*:

Leden: 100.00 EUR
Niet-leden: 130.00 EUR
Studenten: 50.00 EUR
Gepensioneerden: 50.00 EUR

*Opgepast: breng zéker uw ID kaart mee voor aanmaak en registratie BADGE

Wij raden iedereen aan om met het openbaar vervoer te komen - Indien dit niet lukt, parkeert u de wagen best op de Parking Esplanade of de parking naast de Gare Maritime (T&T Parklane)

WAAR:

Gare Maritime
Rue Picard 11
B-1000 Brussel

 

*HOE GAAT ATIC TE WERK BIJ EEN INSCHRIJVING?

U dient meteen te betalen bij inschrijving door het bedrag over te schrijven op het rekeningnummer van Atic 

BE 96 2300 1003 8005, een factuur volgt u na betaling en zeker één dag voor het event.
Graag vermelding bij betaling ‘bezoek T&T 23-06-2023’ + naam

Als kleine organisatie zouden we je graag bij voorbaat bedanken voor die inspanning. 

Een wijziging (naam of andere) in de deelname kan steeds schriftelijk (per e-mail) gebeuren.

Annulering: Annulering dient schriftelijk (per e-mail) te gebeuren en dit tot 2 dagen voor het event. In dat geval is de annulering gratis.

No-show: het bedrag van je inschrijving is integraal verschuldigd als je niet verwittigt dat je niet deelneemt. Bij een annuleringen die later dan 2 dagen voor aanvang van het event wordt doorgegeven, is de volledige deelnameprijs verschuldigd. Je mag wel iemand anders in je plaats laten deelnemen - graag verwittigen aub.

Atic behoudt de bevoegdheid om te beslissen over onderwerpen die niet in de voorwaarden worden behandeld. De bevoegdheid over eventuele geschillen ligt bij de rechtbanken van Brussel.

KMO PORTEFEUILLE*

Voor bedrijven gelegen in Vlaanderen: zie https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille - Erkenningsnummer Atic: DV. O105602 (*er kan slechts een beroep worden gedaan op KMO PORTEFEUILLE vanaf 100 euro)

 

 

Startdatum 22 juni 2023
Startuur 15u00
Einduur 19u00
Locatie Tour&Taxis Brussels
Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Korte vragenlijsten