CYCLUS 4A - ENERGIE-EFFICIËNTIE & OPTIMALISATIE VAN HVAC-INSTALLATIES - HYBRIDE SYSTEMEN & VERWARMINGSNETTEN - 15u

Business Brewery - Atic Leuven
Van 4 september 2025 tot 18 september 2025
1300 - 1930

DOELGROEP

HVAC-technieken beslaan een breed scala aan toepassingen. Cyclus 4 (A-B-C-D) is een essentiële opfrissing voor elke bouwprofessional die concurrentieel wil blijven door zijn vaardigheden in het optimaliseren van HVAC-systemen en deze te controleren en te verbeteren: installateurs, ontwerpers, vertegenwoordigers van overheidsinstellingen, projectmanagers voor grote werken in openbare of privé gebouwen.

DOEL? HET VERDER ONTWIKKELEN VAN JE HVAC-VAARDIGHEDEN

Aan het einde van cyclus 4 heb je het proces van het monitoren en simuleren van een verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsinstallatie onder de knie, met als doel het ontwerp en de regeling ervan te optimaliseren. Door voortschrijdende inzichten en gedegen kennis van technieken zoals de hybridisatie van productiesystemen, warmtekrachtkoppeling, inbedrijfstelling en het monitoren van HVAC-installaties sta jij voortaan één stap voor op je concurrenten.

 • U kan zich apart inschrijven voor de cyclus 4A (15 lesuren), voor de cyclus 4B (33 lesuren) en voor de cyclus 4C (33 lesuren). Voor het kunnen volgen van sommige vakken in deze cyclus 4, is het belangrijk dat u de lessen van cyclus 1A heeft gevolgd of dat u deze materie reeds beheerst. Vraag naar de inhoudstafel van deze lessen.
 • Onze opleiding Atic cyclus 4A, B & C (opleiding voor de 3 delen samen) werd geregistreerd in de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives vanaf 06/07/2023. Dit betekent dat onze opleiding recht geeft op volgende maatregelen: Opleidingsverlof – Opleidingscheques. Voor het opleidingsverlof moeten er aanwezigheidsattesten digitaal opgeladen worden in het WSE-loket. Volgend nummer zal op de attesten vermeld worden: ODB-1002788

 • Onze lessen hebben het WSE label (voldoen aan de kwaliteitsvoorwaarden bij Werk en Sociale Economie, Vlaanderen) - registratie nummer KDB000001934

 • Wij, bij Atic, volgen het kwaliteitsmodel Qfor — uniek voor de learning- en consultingmarkt. Dankzij dit Qfor label kan u als gecertificeerde organisatie zeker zijn dat wij aan hoge eisen voldoen. 

 •  Aangaande KMO-portefeuille dient u bij aanvraag in het bezit te zijn van ons erkenningsnummer: DV.O105602

 • Voor opleidingscheques voor KMO's in het Waalse Gewest is ons accreditatienummer voor cyclus 4A-B en C (08)0708 0001 0008 - 9 & 10 en  voor een totaal van 81 uur.

WARMTEKRACHTKOPPELING // 3U

Lesgever: Ivan Verhaert - Universiteit Antwerpen

 • Warmtekrachtkoppeling maakt de productie van warmte- maar ook van elektriciteit met dezelfde brandstof (in dit geval gas) mogelijk. Door deze twee producties te combineren, maakt warmtekrachtkoppeling het mogelijk het gasverbruik met 25% te verminderen en dus 25% CO2 te besparen, waardoor het in aanmerking komt voor de toekenning van groene stroomcertificaten. Deze certificaten maken warmtekrachtkoppeling, die wordt toegevoegd aan bestaande ketels, binnen 5 tot 6 jaar rendabel. Tot op heden vertegenwoordigt het geïnstalleerde vermogen aan warmtekrachtkoppeling in België het equivalent van twee kerncentrales: het stopzetten van kernenergie in 2025 is een grote kans om deze technologie van energietransitie, die warmtekrachtkoppeling is, te ontwikkelen. Hoe kunnen we dimensioneren? Welke valkuilen moeten bij de installatie worden vermeden? Hoe kunnen we er het beste van maken? 
 • Voor deze vorming is geen specifieke voorkennis nodig, natuurlijk moet u als deelnemer iets weten van energie en elektriciteit..

HYBRIDE SYSTEMEN EN HYDRAULISCHE INTEGRATIE // 3U

Lesgever: Ivan Verhaert - Universiteit Antwerpen 

 • In theorie klinkt de combinatie van warmtekrachtkoppeling en/of warmtepompen in combinatie met (bestaande) ketels heel logisch en eenvoudig. In de praktijk blijkt echter dat veel van dergelijke ‘hybride’ installaties ondermaats presteren. De grote boosdoener daarbij is een suboptimale hydraulische integratie van deze verschillende productie-eenheden alsook het gebrek aan een bijpassende solide regeling. In deze sessie duiken we in de verwarmingshydraulica mbt hybride systemen en bespreken we de voor- en nadelen van verschillende mogelijke hydraulische integraties van duurzame warmtebronnen in (bestaande) verwarmingsinstallaties. Gepresenteerd door een tandem van Universiteit Antwerpen voor het academische aspect en Hysopt voor de praktische insteek.

 • Studenten die deze lessen willen volgen dienen geen voorafgaandelijke kennis te hebben, het spreekt voor zich dat ze kennis hebben van de principes van verwarming en hydraulica.

VERWARMINGSNETTEN VAN HET TYPE COMBILUS // 3U

Lesgever: Ruben Vos - Voxergy-Hysopt

 • Bij een combilusinstallatie wordt de warmte, zowel voor het SWW als voor de verwarming (CV), centraal opgewekt en via een enkel primair circuit naar de afleversets in de appartementen gebracht. Tijdens deze sessie bespreken we de combilus en de specifieke ontwerpregels hiervoor. We bespreken daarbij de basisprincipes maar zeker en vast ook enkele kleine maar belangrijke details die een combilus systeem kunnen maken of kraken.

 • Studenten die deze lessen willen volgen dienen geen voorafgaandelijke kennis te hebben, het spreekt voor zich dat ze kennis hebben van de principes van verwarming en hydraulica.

NETWERKEN VOOR STADSVERWARMING // 3U

Lesgever: Ruben Vos - Voxergy-Hysopt

 • De cursus behandelt technische principes en terminologie, materialen, het concept van implementatie en de regels van haalbaarheidsanalyses. Voorbeelden van dimensionering worden gepresenteerd vanuit een veldanalyse door onderhouds- en monitoringaspecten te integreren. We bespreken de plaats van warmtenetten in de energietransitie, als een middel en geen doel op zich. De verschillende generaties warmtenetten worden ontleed, met een focus op optimalisatie van bestaande 3e generatie warmtenetten en het ontwerp van 4e en 5e generatie warmtenetten. We bespreken oa optimalisatie van leidingselectie en hoe een life cycle assessment een belangrijke meerwaarde kan realiseren. Ten slotte bespreken we ook hoe bestaande gebouwen warmtenet-ready kunnen gemaakt worden.

 • Studenten die deze lessen willen volgen dienen geen voorafgaandelijke kennis te hebben, het spreekt voor zich dat ze kennis hebben van de principes van verwarming en hydraulica.

SYSTEEMGERICHTE WORKSHOP // 3U

Lesgever: Ruben Vos - Voxergy-Hysopt

 • In deze workshop worden de cursisten aan het werk gezet om de opgedane kennis in de onderdelen ‘hydraulische integratie’, ‘combilus-systemen’ en ‘warmtenetten’, te gaan testen. De oefeningen zullen uitgevoerd worden mbv de Hysopt software waarbij de software als didactische tool wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de hydraulica en regeling van een verwarmingsinstallatie. Er wordt een tijdelijke licentie voorzien voor de cursisten.

 • Studenten die deze lessen willen volgen dienen geen voorafgaandelijke kennis te hebben, het spreekt voor zich dat ze kennis hebben van de principes van verwarming en hydraulica.

INSCHRIJVEN

 • Individueel Atic lid of bedrijfslid € 600*
 • Geen lid € 690*
 • Lid Buildwise of Techlink € 630*

U kan uw deelneming reserveren en het aangeduide bedrag overschrijven op rekening nr: IBAN: BE96 2300 1003 8005 - BIC: GEBABEBB van ATIC met vermelding: “Inschrijving cyclus 4A - 2025” met naam en eventueel factuurnummer.

 • U schrijft zich best in voor 28 augustus 2025.
 • *Wij zijn niet onderworpen aan de btw
 • De cyclus omvat 15 lesuren
 • U ontvangt elektronisch cursusmateriaal ter ondersteuning van de lessenreeks
 • Onze lessen gaan door op een donderdagnamiddag- en avond van 13u tot 16u en van 16.30u tot 19.30u.
 • Een koffiepauze wordt voorzien in elk blok van 3 uur les en een broodjesbuffet rondom 16u
 • De aanvraag voor KMO-portefeuille moet ingediend zijn ten laatste 14 kalenderdagen na datum van aanvang van de lessen, m.n. hier uiterlijk voor 18 september 2025. 

WAAR

BUSINESS BREWERY - (waar Atic ook zijn kantoor heeft - sommige lessen kunnen on-line doorgaan - dit wordt uitdrukkelijk gespecifieerd)
Interleuvenlaan 62
B-3001 Leuven

ALGEMENE VOORWAARDEN

Atic vraagt om de deelnameprijs aan alle Atic evenementen onmiddellijk te betalen na inschrijving. Een factuur ‘voldaan’ ontvangt u op de dag van de aanvang van de lessen. Wij danken u bij voorbaat voor het leveren van een inspanning voor het soepel functioneren van onze kleine organisatie. Onze facturen zijn contant betaalbaar.  Indien u wenst te betalen met KMO Portefeuille, laat ons dit dan zo snel mogelijk weten. 

 • Een wijziging in de deelname (naam deelnemer/facturatieadres ..) kan per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) ingediend worden tot 2 dagen voor de start van het Atic evenement.
 • Annulering: Annulering dient schriftelijk (per e-mail) te gebeuren en dit tot 2 dagen voor de start van het evenement. In dit geval is de annulering gratis.
 • No-show: het bedrag van uw inschrijving is integraal verschuldigd.
 • Bij annulering later dan 2 dagen voor aanvang van het evenement is de volledige deelnameprijs verschuldigd.
 • Daar waar niet in de voorwaarden is voorzien beslist Atic in geval van geschil. Rechtbanken van Leuven zijn bevoegd in geval van geschillen.
 • Door u elektronisch in te schrijven bevestigt u dat u onze algemene voorwaarden aanvaardt.
Startdatum 4 september 2025
Startuur 13u00
Einddatum 18 september 2025
Einduur 19u30
Locatie Business Brewery - Atic Leuven

Korte vragenlijsten