Cyclus 4A - HVAC-installaties: warmte- & koude productie met hoge energie- en milieuprestaties

Business Brewery - Atic Leuven
Van 19 augustus 2023 tot 23 september 2023
0930 - 1600

DOELGROEP

HVAC-technieken beslaan een breed scala aan toepassingen. Cyclus 4 (A-B-C-D) is een essentiële opfrissing voor elke bouwprofessional die concurrentieel wil blijven door zijn vaardigheden in het optimaliseren van HVAC-systemen en deze te controleren en te verbeteren: installateurs, ontwerpers, vertegenwoordigers van overheidsinstellingen, projectmanagers voor grote werken in openbare of privé gebouwen.

JE HVAC-VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN?

Aan het einde van cyclus 4 heb je het proces van het monitoren en simuleren van een verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsinstallatie onder de knie, met als doel het ontwerp en de regeling ervan te optimaliseren. Door voortschrijdende inzichten en gedegen kennis van technieken zoals de hybridisatie van productiesystemen, warmtekrachtkoppeling, inbedrijfstelling en het monitoren van HVAC-installaties sta jij voortaan één stap voor op je concurrenten.

 • De beheersing van de onderdelen "warmtepompen" en "warmtekrachtkoppeling" is noodzakelijk om de cyclus 4B systemen te kunnen volgen.
 • Bekijk alvast het programma van cyclus 4C - algemene technieken & cyclus 4D - modellering en dynamische simulatie van gebouwen en technische uitrusting

 

 • Onze opleiding Atic cyclus 4A B C D (opleiding voor de 4 delen samen) werd geregistreerd in de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives vanaf 06/07/2023.
 • Dit betekent dat onze opleiding recht geeft op volgende maatregelen: Opleidingsverlof – Opleidingscheques.
 • Voor het opleidingsverlof moeten er aanwezigheidsattesten digitaal opgeladen worden in het WSE-loket.
  Volgend nummer zal op de attesten vermeld worden: ODB-1002788.
 • Onze lessen hebben het WSE label (voldoen aan de kwaliteitsvoorwaarden bij Werk en Sociale Economie, Vlaanderen) - registratie nummer KDB000001934
 • Wij, bij Atic, volgen het kwaliteitsmodel Qfor — uniek voor de learning- en consultingmarkt. Dankzij dit Qfor label kan u als gecertificeerde organisatie zeker zijn dat wij aan hoge eisen voldoen. 
 • Aangaande KMO-portefeuille dient u bij aanvraag in het bezit te zijn van ons erkenningsnummer: DV.O105602

 

 

Zonne-energie en Geothermie 

Ivan Piette - Optimizzed

 • Het potentieel van deze twee energiebronnen voor hernieuwbare energie komt duidelijk naar voren in de klimaatdoelstellingen van onze verschillende regeringen. De eenvoud en efficiëntie van thermische zonnewarmte worden vaak over het hoofd gezien in de discussie over energietransitie. Het potentieel van geothermische energie wordt vaak als te duur beschouwd. Deze twee onuitputtelijke, plaatselijke en rechtstreeks beschikbare bronnen zonder tussenpersonen kennen echter minder belemmeringen voor de toepassing ervan dan andere technieken die in de media en de politiek populairder zijn.
 • Er wordt voor dit vak geen voorkennis vereist. 

Warmtepompen 

Ivan Piette - Optimizzed

 • De warmtepomp zal een van de drijvende krachten zijn achter de energietransitie op het gebied van de verwarming van gebouwen en de productie van warm water. De thermische eisen van bestaande installaties enerzijds en de toekomstige eisen van de F-gas verordening anderzijds zijn slechts twee uitdagingen waaraan de warmtepomp sector het hoofd moet bieden. De technische en wetgevende ontwikkelingen komen aan bod bij de behandeling van de verschillende courante warmtepomp types.
 • Er wordt voor dit vak geen voorkennis vereist.

Warmtekrachtkoppeling 

Ivan Verhaert - Universiteit Antwerpen

 • Warmtekrachtkoppeling maakt de productie van warmte- maar ook van elektriciteit met dezelfde brandstof (in dit geval gas) mogelijk. Door deze twee producties te combineren, maakt warmtekrachtkoppeling het mogelijk het gasverbruik met 25% te verminderen en dus 25% CO2 te besparen, waardoor het in aanmerking komt voor de toekenning van groene stroomcertificaten. Deze certificaten maken warmtekrachtkoppeling, die wordt toegevoegd aan bestaande ketels, binnen 5 tot 6 jaar rendabel. Tot op heden vertegenwoordigt het geïnstalleerde vermogen aan warmtekrachtkoppeling in België het equivalent van twee kerncentrales: het stopzetten van kernenergie in 2025 is een grote kans om deze technologie van energietransitie, die warmtekrachtkoppeling is, te ontwikkelen. Hoe kunnen we dimensioneren? Welke valkuilen moeten bij de installatie worden vermeden? Hoe kunnen we er het beste van maken? 
 • Voor deze vorming is geen specifieke voorkennis nodig, natuurlijk moet u als deelnemer iets weten van energie en elektriciteit..

Adiabatische koeling en dauwpuntkoeling 

Johan Verplaetsen - Menerga

 • Indirecte adiabatische koeling was een van de eerste transformaties die in airconditioning werden gebruikt. De verdampingswarmte van het water die nodig is voor de verandering van toestand, wordt gehaald uit de te koelen lucht, zonder deze met een verhoogd vochtgehalte naar het gebouw te voeren. Een geoptimaliseerde variante van indirecte adiabatische koeling kan zelfs een dauwpuntkoeling realiseren. In deze module analyseren we hoe deze koeling wordt uitgevoerd en wat de kenmerken zijn. We zullen ook het antwoord geven op de vraag: is dit systeem een alternatief of een aanvulling op mechanische koeling in gebouwen in België? Vereiste voorkennis: Luchtbehandeling in het algemeen en meer specifiek het hx-diagram.
 • Voor dit vak is een basiskennis van alles wat luchtbehandeling/psychrometrie is zeker een aanrader!  (gegeven door dezelfde leerkracht in cyclus 3, als u deze module niet heeft gevolgd, contacteer ons; we bezorgen u de nodige info)

 

WAAR

BUSINESS BREWERY
Interleuvenlaan 62
B-3001 Leuven

 • Makkelijke toegang met het openbaar vervoer vanaf het station van Leuven, perron 5, om het kwartier is er een bus, de busrit duurt ook een kwartier 

Tijdstip en catering:

 • Op zaterdag van 9.30u tot 12.30u en van 13.00u tot 16.00u met koffiepauzes en lunch
 • On-line lessen gaan door op donderdag van 18u tot 21u

 

Startdatum 19 augustus 2023
Startuur 09u30
Einddatum 23 september 2023
Einduur 16u00
Locatie Business Brewery - Atic Leuven
Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Korte vragenlijsten