CYCLUS 4B - ENERGIE-EFFICIËNTIE & OPTIMALISATIE VAN HVAC-INSTALLATIES - voorspelling & monitoring van energieprestaties - 33u

Business Brewery - Atic Leuven
Van 25 september 2025 tot 13 november 2025
1300 - 1930

DOELGROEP

HVAC-technieken beslaan een breed scala aan toepassingen. Cyclus 4 (A-B-C-D) is een essentiële opfrissing voor elke bouwprofessional die concurrentieel wil blijven door zijn vaardigheden in het optimaliseren van HVAC-systemen en deze te controleren en te verbeteren: installateurs, ontwerpers, vertegenwoordigers van overheidsinstellingen, projectmanagers voor grote werken in openbare of privé gebouwen.

DOEL? HET VERDER ONTWIKKELEN VAN JE HVAC-VAARDIGHEDEN

Aan het einde van cyclus 4 heb je het proces van het monitoren en simuleren van een verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsinstallatie onder de knie, met als doel het ontwerp en de regeling ervan te optimaliseren. Door voortschrijdende inzichten en gedegen kennis van technieken zoals de hybridisatie van productiesystemen, warmtekrachtkoppeling, inbedrijfstelling en het monitoren van HVAC-installaties sta jij voortaan één stap voor op je concurrenten.

 • U kan zich apart inschrijven voor de cyclus 4A (15 lesuren), voor de cyclus 4B (33 lesuren) en voor de cyclus 4C (33 lesuren). Voor het kunnen volgen van sommige vakken in deze cyclus 4, is het belangrijk dat u de lessen van cyclus 1A heeft gevolgd of dat u deze materie reeds beheerst. Vraag naar de inhoudstafel van deze lessen.
 • Onze opleiding Atic cyclus 4A, B & C (opleiding voor de 3 delen samen) werd geregistreerd in de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives vanaf 06/07/2023. Dit betekent dat onze opleiding recht geeft op volgende maatregelen: Opleidingsverlof – Opleidingscheques. Voor het opleidingsverlof moeten er aanwezigheidsattesten digitaal opgeladen worden in het WSE-loket. Volgend nummer zal op de attesten vermeld worden: ODB-1002788

 • Onze lessen hebben het WSE label (voldoen aan de kwaliteitsvoorwaarden bij Werk en Sociale Economie, Vlaanderen) - registratie nummer KDB000001934

 • Wij, bij Atic, volgen het kwaliteitsmodel Qfor — uniek voor de learning- en consultingmarkt. Dankzij dit Qfor label kan u als gecertificeerde organisatie zeker zijn dat wij aan hoge eisen voldoen. 

 •  Aangaande KMO-portefeuille dient u bij aanvraag in het bezit te zijn van ons erkenningsnummer: DV.O105602

 • Voor opleidingscheques voor KMO's in het Waalse Gewest is ons accreditatienummer voor cyclus 4A-B en C (08)0708 0001 0008 - 9 & 10 en  voor een totaal van 81 uur.

 

MONITORING EN COMMISSIONING // 12U

Lesgevers: Dietrich Schildermans en Matthias Zuliani - Ingenium

 • Commissoning helpt ervoor te zorgen dat een nieuw gebouw presteert zoals de bouwheer het oorspronkelijk bedoeld heeft - het zorgt er tevens voor dat de bezetters van het gebouw het kunnen bedienen en onderhouden. Dit intensieve proces van kwaliteitszorg begint daarom bij het ontwerp van het project.
 • Er wordt geen specifieke voorkennis vereist voor deze module..

BUILDING INFORMATION MANAGEMENT OR MODELING (BIM) // 3U

Lesgever: Tiene Torfs

 • BIM wordt veelal gezien als een 3D model van de gebouwde constructies. Meer dan dat betekent ‘BIM’ een andere (efficiëntere) manier van samenwerken, communiceren en gegevens uitwisselen rond deze 3D modellen. De 3D BIM modellen worden dé centrale bron van informatie waar elke partij in het bouwproces zijn informatie uithaalt en insteekt.  BIM betekent eveneens dat we vroeger in het verhaal fouten (clashes) uit de virtuele gebouw- en installatiemodellen halen zodanig dat we minder faalkosten op de werf hebben.
 • Er wordt geen specifieke voorkennis vereist voor deze module.

ENERGETISCHE PRESTATIES VAN GEBOUWEN // 9U

Lesgever: Ivan Piette - Optimizzed

 • Waarom en hoe ontwerp je energetisch performante gebouwen? Met welke factoren moet je rekening houden? Hoe staat het met de Europese richtlijn over energetische prestaties van gebouwen en haar toepassing in België? Wat zal de impact van deze richtlijn zijn op het ontwerp en het gebruik van gebouwen en technische installaties?
 • Er wordt geen specifieke voorkennis vereist voor deze module

BREEAM EN WELL STANDARDS // 3U

Lesgever: Ellen De Bolster - Seco

 • De module met betrekking tot de BREEAM & WELL standards heeft tot doel de toekomstige HVAC-specialist te informeren over de nauwe banden tussen de duurzaamheid- en comfortcriteria gedefinieerd door deze labels en de manier van ontwerpen, selecteren van de apparatuur en het bepalen van de prestatiedoelstellingen voor een project. De steeds hogere eisen dringen aan om bouwtechnieken aan te passen en nog nauwer samen te werken met andere belanghebbenden (bouwheren, architecten, akoestici, landschapsarchitecten, energiespecialisten, enz.)
 • Er wordt geen specifieke voorkennis vereist voor deze module.

ENERGIE-RENOVATIE // 3U

Lesgever: Carmen Decrock - Greisch

 • Vermindering van het energieverbruik van bestaande gebouwen is al enkele jaren een prioriteit, met Europese, nationale en regionale beleidsmaatregelen die erop gericht zijn het energieverbruik en de CO2-uitstoot van gebouwen tegen 2050 drastisch te verminderen. Geconfronteerd met deze uitdaging beoogt deze module HVAC-professionals door het renovatieproces te loodsen en hen te helpen met relevante informatie de meest geschikte maatregelen op lange termijn te nemen.
 • Er wordt geen specifieke voorkennis vereist voor deze module.

ENERGIE EN LIFE CYCLE ANALYSIS / LIFE CYCLE COST ANALYSIS // 3U

Lesgever: Matthias Buyle - Universiteit Antwerpen

Principes en methodologie: in deze cursus worden de basisprincipes van de energieanalyse behandeld en wordt het belang van een globale aanpak benadrukt. Ook basisconcepten van de financiële analyse komen aan bod, zoals ROI (return on investment), TCO (total cost of ownership) of NPV (netto contante waarde).

INSCHRIJVEN

 • Individueel Atic lid of bedrijfslid € 1290*
 • Geen lid € 1500*
 • Lid Buildwise of Techlink € 1410*

U kan uw deelneming reserveren en het aangeduide bedrag overschrijven op rekening nr: IBAN: BE96 2300 1003 8005 - BIC: GEBABEBB van ATIC met vermelding: “Inschrijving cyclus 4B - 2025” met naam en eventueel factuurnummer.

 • U schrijft zich best in voor 18 september 2025.
 • *Wij zijn niet onderworpen aan de btw
 • De cyclus omvat 33 lesuren
 • U ontvangt elektronisch cursusmateriaal ter ondersteuning van de lessenreeks
 • Onze lessen gaan door op een donderdagnamiddag- en avond van 13u tot 16u en van 16.30u tot 19.30u.
 • Een koffiepauze wordt voorzien in elk blok van 3 uur les en een broodjesbuffet rondom 16u
 • De aanvraag voor KMO-portefeuille moet ingediend zijn ten laatste 14 kalenderdagen na datum van aanvang van de lessen, m.n. hier uiterlijk voor 8 oktober 2025. 

WAAR

BUSINESS BREWERY - (waar Atic ook zijn kantoor heeft - sommige lessen kunnen on-line doorgaan - dit wordt uitdrukkelijk gespecifieerd)
Interleuvenlaan 62
B-3001 Leuven

ALGEMENE VOORWAARDEN

Atic vraagt om de deelnameprijs aan alle Atic evenementen onmiddellijk te betalen na inschrijving. Een factuur ‘voldaan’ ontvangt u op de dag van de aanvang van de lessen. Wij danken u bij voorbaat voor het leveren van een inspanning voor het soepel functioneren van onze kleine organisatie. Onze facturen zijn contant betaalbaar.  Indien u wenst te betalen met KMO Portefeuille, laat ons dit dan zo snel mogelijk weten. 

 • Een wijziging in de deelname (naam deelnemer/facturatieadres ..) kan per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) ingediend worden tot 2 dagen voor de start van het Atic evenement.
 • Annulering: Annulering dient schriftelijk (per e-mail) te gebeuren en dit tot 2 dagen voor de start van het evenement. In dit geval is de annulering gratis.
 • No-show: het bedrag van uw inschrijving is integraal verschuldigd.
 • Bij annulering later dan 2 dagen voor aanvang van het evenement is de volledige deelnameprijs verschuldigd.
 • Daar waar niet in de voorwaarden is voorzien beslist Atic in geval van geschil. Rechtbanken van Leuven zijn bevoegd in geval van geschillen.
 • Door u elektronisch in te schrijven bevestigt u dat u onze algemene voorwaarden aanvaardt.
Startdatum 25 september 2025
Startuur 13u00
Einddatum 13 november 2025
Einduur 19u30
Locatie Business Brewery - Atic Leuven

Korte vragenlijsten