Cyclus 4C - HVAC-installaties: voorspelling & monitoring van energieprestaties - 31u

Business Brewery - Atic Leuven
Van 14 oktober 2023 tot 4 november 2023
0930 - 1600

DOELGROEP

HVAC-technieken beslaan een breed scala aan toepassingen. Cyclus 4 (A-B-C-D) is een essentiële opfrissing voor elke bouwprofessional die concurrentieel wil blijven door zijn vaardigheden in het optimaliseren van HVAC-systemen en deze te controleren en te verbeteren: installateurs, ontwerpers, vertegenwoordigers van overheidsinstellingen, projectmanagers voor grote werken in openbare of privé gebouwen.

JE HVAC-VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN?

Aan het einde van cyclus 4 heb je het proces van het monitoren en simuleren van een verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsinstallatie onder de knie, met als doel het ontwerp en de regeling ervan te optimaliseren. Door voortschrijdende inzichten en gedegen kennis van technieken zoals de hybridisatie van productiesystemen, warmtekrachtkoppeling, inbedrijfstelling en het monitoren van HVAC-installaties sta jij voortaan één stap voor op je concurrenten.

 • Bekijk alvast het programma van cyclus 4D - Modellering en dynamische simulatie van gebouwen en technische uitrusting 
 • Onze opleiding Atic cyclus 4A B C D (opleiding voor de 4 delen samen) werd geregistreerd in de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives vanaf 06/07/2023.
 • Dit betekent dat onze opleiding recht geeft op volgende maatregelen: Opleidingsverlof – Opleidingscheques.
 • Voor het opleidingsverlof moeten er aanwezigheidsattesten digitaal opgeladen worden in het WSE-loket.
  Volgend nummer zal op de attesten vermeld worden: ODB-1002788.
 • Onze lessen hebben het WSE label (voldoen aan de kwaliteitsvoorwaarden bij Werk en Sociale Economie, Vlaanderen) - registratie nummer KDB000001934
 • Wij, bij Atic, volgen het kwaliteitsmodel Qfor — uniek voor de learning- en consultingmarkt. Dankzij dit Qfor label kan u als gecertificeerde organisatie zeker zijn dat wij aan hoge eisen voldoen. 
 • Aangaande KMO-portefeuille dient u bij aanvraag in het bezit te zijn van ons erkenningsnummer: DV.O105602
 

Monitoring en Commissioning // 12U

Dietrich Schildermans en Matthias Zuliani - Ingenium

 • Commissoning helpt ervoor te zorgen dat een nieuw gebouw presteert zoals de bouwheer het oorspronkelijk bedoeld heeft - het zorgt er tevens voor dat de bezetters van het gebouw het kunnen bedienen en onderhouden. Dit intensieve proces van kwaliteitszorg begint daarom bij het ontwerp van het project.
 • Er wordt geen specifieke voorkennis vereist voor deze module..

Building Information Management or Modeling (BIM) // 4U

Tiene Torfs - Digi2build

 • BIM wordt veelal gezien als een 3D model van de gebouwde constructies. Meer dan dat betekent ‘BIM’ een andere (efficiëntere) manier van samenwerken, communiceren en gegevens uitwisselen rond deze 3D modellen. De 3D BIM modellen worden dé centrale bron van informatie waar elke partij in het bouwproces zijn informatie uithaalt en insteekt.  BIM betekent eveneens dat we vroeger in het verhaal fouten (clashes) uit de virtuele gebouw- en installatiemodellen halen zodanig dat we minder faalkosten op de werf hebben.
 • Er wordt geen specifieke voorkennis vereist voor deze module.

Energetische prestaties van gebouwen // 9U

Ivan Piette - Optimizzed

 • Waarom en hoe ontwerp je energetisch performante gebouwen? Met welke factoren moet je rekening houden? Hoe staat het met de Europese richtlijn over energetische prestaties van gebouwen en haar toepassing in België? Wat zal de impact van deze richtlijn zijn op het ontwerp en het gebruik van gebouwen en technische installaties?
 • Er wordt geen specifieke voorkennis vereist voor deze module

BREEAM en WELL standards // 3U

Ellen De Bolster - Seco

 • De module met betrekking tot de BREEAM & WELL standards heeft tot doel de toekomstige HVAC-specialist te informeren over de nauwe banden tussen de duurzaamheid- en comfortcriteria gedefinieerd door deze labels en de manier van ontwerpen, selecteren van de apparatuur en het bepalen van de prestatiedoelstellingen voor een project. De steeds hogere eisen dringen aan om bouwtechnieken aan te passen en nog nauwer samen te werken met andere belanghebbenden (bouwheren, architecten, akoestici, landschapsarchitecten, energiespecialisten, enz.)
 • Er wordt geen specifieke voorkennis vereist voor deze module.

Energie-renovatie // 3U

Carmen Decrock - Greisch

 • Vermindering van het energieverbruik van bestaande gebouwen is al enkele jaren een prioriteit, met Europese, nationale en regionale beleidsmaatregelen die erop gericht zijn het energieverbruik en de CO2-uitstoot van gebouwen tegen 2050 drastisch te verminderen. Geconfronteerd met deze uitdaging beoogt deze module HVAC-professionals door het renovatieproces te loodsen en hen te helpen met relevante informatie de meest geschikte maatregelen op lange termijn te nemen.
 • Er wordt geen specifieke voorkennis vereist voor deze module.
   

WAAR

BUSINESS BREWERY
Interleuvenlaan 62
B-3001 Leuven

 • Makkelijke toegang met het openbaar vervoer vanaf het station van Leuven, perron 5, om het kwartier is er een bus, de busrit duurt ook een kwartier 

Tijdstip en catering

 • Op zaterdag van 9.30u tot 12.30u en van 13.00u tot 16.00u met koffiepauzes en lunch
 • On-line lessen gaan door op donderdag van 18u tot 21u

 

Startdatum 14 oktober 2023
Startuur 09u30
Einddatum 4 november 2023
Einduur 16u00
Locatie Business Brewery - Atic Leuven
Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Korte vragenlijsten