11 februari 2019

Increase flexibility of your cogeneration unit by adding thermal storage..

Increase flexibility of your cogeneration unit by adding thermal storage..

Universiteit Gent, onderzoeksgroep Thermische Energie in de Industrie (TEI), lanceert een nieuw internationaal projectvoorstel getiteld:

Increase flexibility of your cogeneration unit by adding thermal storage”

Dit sluit aan op een momenteel nog lopend project waarbinnen op Campus Kortrijk een demo opgesteld werd, zijnde een 150 kWh op PCM (Phase Changing Materials) gebaseerde buffer, waardoor er bij de smelttemperatuur van 223 °C een grote hoeveelheid warmte kan opgeslagen worden (zie foto). Dit laat toe om bijvoorbeeld stoom te produceren via de opgeslagen warmte. Voor andere temperaturen zijn andere reeds beproefde opslagmaterialen bekend.

Een mooie toepassing van deze technologie is een koppeling met een wkk, zodat hierdoor de elektriciteits- en warmteproductie kan ontkoppeld worden. Zodoende wint de wkk aan flexibiliteit en biedt dit mogelijkheden om te produceren wanneer de elektriciteitsprijs hoog is en eerder aan te kopen bij lage prijs. Voor toepassing in gebouwen kunnen uiteraard ook waterbuffers gebruikt worden.

Binnen het project zullen voor (potentiële) wkk-gebruikers alle mogelijkheden in kaart gebracht worden om gebruik te maken van flexibele elektriciteitsprijzen, al dan niet via een aggregator, en hoe thermische opslag dit kan optimaliseren.

Hiervoor zal via case studies op bestaande wkk’s via historische data gereconstrueerd worden wat de opbrengst kon geweest zijn binnen een dergelijk kader met vergelijking met de gerealiseerde opbrengst.

He wordt dus een win-win situatie: zowel de wkk-gebruiker als het klimaat zouden er beter van moeten worden. Ultieme doelstelling is immers het creëren van flexibiliteit wat nodig is om het aandeel hernieuwbare elektriciteitsproductie te laten toenemen zonder dat de netstabiliteit in het gedrang komt.

Deze oproep is bedoeld naar geïnteresseerde bedrijven en organisaties zijnde (potentiële) wkk-gebruikers, installateurs, studiebureau’s… om deel te nemen aan dit project via een gebruikersgroep.

Wij zijn ook nog op zoek naar locaties voor case studies.

Er is vanwege de subsidiërende overheid wel een kleine bijdrage ter cofinanciering vereist vanuit de gebruikersgroep.

Voor meer info, contacteer initiatiefnemer Bruno Vanslambrouck via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 056/241227

Korte vragenlijsten