26 april 2021

Nood aan bedrijfsspecifieke begeleiding rond ventilatie binnen gekoelde (en niet-gekoelde) productieomgevingen in de voedingsindustrie?

Nood aan bedrijfsspecifieke begeleiding rond ventilatie binnen gekoelde (en niet-gekoelde) productieomgevingen in de voedingsindustrie?
  • Zowel in binnen- als buitenland werden reeds verschillende vleesverwerkende bedrijven geconfronteerd met corona uitbraken op de werkvloer. Naar aanleiding hiervan en op vraag van de sector lanceerde de federatie van het Belgisch vlees (FEBEV) en Flanders’ FOOD in samenwerking met ILVO en WTCB het VenticoVeat project dat gesubsidieerd wordt door VLAIO. Het doel van dit project is begrijpen waarom dergelijke bedrijven gevoelig zijn aan corona uitbraken en hen een reeks van potentieel te combineren maatregelen aan te reiken om dit risico te beperken.
  • Van meet af aan was duidelijk dat de aerogene transmissie van het coronavirus binnen dergelijke omgevingen een voorname rol speelt. Dit komt voornamelijk voort uit het feit dat tijdens de werkuren de binnenlucht gekoeld (maximaal 12°C, waarbij het vleesproduct maximaal 7°C mag zijn) wordt door middel van recirculatiekoelers en er veelal geen (mechanisch) ventilatiesysteem aanwezig is dat de binnenlucht ververst met buitenlucht. De afwezigheid van ventilatie komt deels ook voort vanuit de economische bezorgdheid dat dit niet compatibel is met de nood aan koeling. Samen resulteert dit in een verhoogd risico op de verspreiding van het coronavirus via aerogene transmissie.
  • Momenteel gebruiken vele van deze bedrijven luchtzuiveringsunits als relatief snel te implementeren maatregel. Echter op langere termijn zal een goed werkend ventilatiesysteem noodzakelijk zijn om dergelijke pandemieën het hoofd te bieden en zich in regel te stellen met de eisen vanuit de Codex Welzijn Op Het Werk rond luchtverversing en binnenklimaat.
  • Vele voedingsbedrijven zitten dan ook met bedrijfsspecifieke vragen rond ventilatie van dergelijke gekoelde productieomgevingen. Daarom willen we een oproep doen naar ingenieursbureaus en HVAC-bedrijven die reeds ervaring hebben met de voedingsindustrie, en meer bepaald de combinatie van koeling en ventilatie, om contact op te nemen met de uitvoerders van het Venticoveat project. Het doel is om de voedingsbedrijven een lijst te kunnen bezorgen van gespecialiseerde bedrijven die hen verder kunnen helpen met hun specifieke vragen rond dit thema.

In het project Venticoveat onderzocht het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) tevens welke maatregelen voedingsbedrijven kunnen nemen door de luchtstromen via Computational Fluid Dynamics (CFD) in kaart te brengen. Bij 3 vleesbedrijven werd deze oefening uitgevoerd en vanuit die cases werden inzichten en informatie rond passieve maatregelen, positie van luchtzuiveraars en werknemers verkregen. Deze resultaten zullen op 4 mei tijdens het webinar ‘Coronavirus in luchtstromen’ gedeeld worden: https://www.flandersfood.com/event/Coronavirus_in_luchtstromen

Op 10 mei organiseert Flanders’ FOOD een webinar dat eerder sector overschrijdend is en zich niet enkel beperkt tot productieruimtes. Tijdens dit webinar wordt er een mix van theoretische kennis en bedrijfsgetuigenissen voorzien:

https://www.flandersfood.com/event/2021/De_positieve_kracht_van_ventilatie_op_COVID-19

Interesse? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactpersoon: Lars Roba

(E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; M: +32 477 59 44 53)

 

Korte vragenlijsten