VUB - Dimensioneren van systemen voor verwarming, sanitair warm water, ventilatie en koeling in individuele en collectieve woningen: hoe kiezen?

VUB Brussels - U Residence
6 maart 2024
0945 - 1730

Gezien de stijgende energieprijzen en de klimaat- en milieuproblematiek is het van het grootste belang om de berekeningsgrondslagen voor een juiste dimensionering van apparatuur in woningen en collectieve huisvesting te implementeren en dit vanaf het eerste concept van de architect; dit alles om latere teleurstellingen en niet- of moeilijk te herstellen fouten te voorkomen in een latere fase.

Tijdens deze studiedag laten wij u kennis maken met de laatste ontwikkelingen inzake aerothermische, geothermische en aquathermische systemen in individuele en collectieve woningen.

Het belooft een zeer interessante studiedag te worden, pro’s en contra’s worden tegen mekaar afgewogen. Deze studiedag is dé ideale plaats om nieuwe ideeën te laten ontspruiten en van gedachten te wisselen. Zorg dat je erbij bent!

 

Voor wie is de studiedag bedoeld?

Het programma van deze studiedag is interessant voor ontwerpbureaus, installateurs, beheerders en onderhoudsbedrijven. Het is een uitgelezen kans om uw vragen te stellen aan de deelnemende specialisten die hun onderwerp uit de doeken doen.

Programma

090h45-10h00: Verwelkoming van de deelnemers - inleiding tot de studiedag door Joris Mampaey, voorzitter van Atic (NL-FR)

Overzicht van normen en berekeningsgrondslagen:

 • 10u00 - 10u20 - Normen en methoden voor warmteverlies; Christophe Delmotte, Buildwise (FR-NL)
 • 10h20 - 10h40 - Koelingsbehoeften in individuele woningen - Controle over oververhitting; Gabrielle Masy, UCLouvain (FR-NL)
 • 10h40 - 11h00 - Productie van sanitair warm water; Ivan Piette, Optimizzed (NL-FR)
 • 11h00 - 11h20 - Ventilatie - NBN D 51-001; Romy Van Gaever, Buildwise (FR-NL)

Het architecturaal concept:

 • 11u20 - 12u00 - Hoe de energiebehoeften beperken, koudebruggen vermijden, de juiste keuzes maken voor de selectie van materialen en hun U-waarden, in de context van de EPB, dit voor nieuwe en bestaande gebouwen; Renaud Le Clair, A2M (FR-NL)

12.00 - 13.15 – Walking lunch

 • 13h15 - 13h45 - Warmwaterverwarmingssystemen en de productie van sanitair warm water in collectieve woningen; Benny De Coster, Nibe (NL-FR)
 • 13h45 - 14h15 - Warmwaterverwarmingssystemen en productie van sanitair warm water in individuele woningen; Ivan Piette, Viessmann (NL-FR)
 • 14h15 - 14h45 - Aanbevolen verwarmings- en koelmethoden in individuele woningen (straling, verwarmingselementen..); Yves Roemen, Giacomini (FR-NL)

14h45 - 15h10 - Koffiepauze

 • 15h10 - 15h40 - Ventilatiesystemen - Collectieve woningen - Individuele woningen; Stefaan Lammens, Renson (NL-FR)
 • 15u40 - 16u10 - Voorbeelden van geothermische energie in collectieve en individuele woningen; Wouter Peere, Enead (NL-FR)
 • 16.10 - 16.30 - Vragen en antwoorden in aanwezigheid van alle sprekers

16u30 - 17u30 - Netwerking en afsluitende drink

Evaluatieformulier - Studiedag 06-03-2024
Alle onderwerpen samen in een zip bestand


Wanneer & waar?

Woensdag 6 maart 2024 - van 09h45 tot 17h30 - VUB BRUSSEL - U Residence - Generaal Jacqueslaan 271 - B-1050 Brussel

Met de auto

Als bezoeker kan je gratis gebruik maken van het parkeerterrein onder U RESIDENCE. Nadat je het terrein bent opgereden, sla je rechtsaf en begeef je jezelf naar de parkeerplaats. Daar kan je de lift of trap naar boven nemen.

Met de trein

U Residence bevindt zich op 400 meter (dus slechts 5 minuten stappen) van het station van Etterbeek, dat zich zelfs op de hoek van de Generaal Jacqueslaan bevindt!

Met de tram en/of bus

Onder andere tram 25 en bus 7 stoppen vlak voor de deur van U Residence (halte VUB). Gemakkelijker kan dus niet!

Inschrijvingstarieven

Deelname studiedag

 • Atic-lid, Buildwise-lid: € 180
 • Gepensioneerd Atic-lid: € 65
 • Student (mits voorlegging studentenkaart of kopie van studentenkaart): € 65
 • Niet-leden: € 240
 • Indien u als Vlaamse KMO gebruik kan maken van KMO portefeuille, lees dan dit

Algemene voorwaarden

 • Atic vraagt om de deelnameprijs aan de studiedag tijdens of onmiddellijk na de inschrijving te betalen. Als kleine organisatie zouden we je graag bij voorbaat bedanken voor die inspanning. Vanzelfsprekend ontvang je hier achteraf een factuur van. Ook onze facturen zijn overigens contant betaalbaar.
 • Een wijziging (naam of andere) in de deelname kan steeds schriftelijk (per e-mail) gebeuren.
 • Annulering: Annulering dient schriftelijk (per e-mail) te gebeuren en dit tot 2 dagen voor het evenement. In dat geval is de annulering gratis.
 • No-show: het bedrag van je inschrijving is integraal verschuldigd als je niet komt opdagen. Bij een annuleringen die later dan 2 dagen voor aanvang van het evenement worden doorgegeven, is de volledige deelnameprijs verschuldigd. Je mag wel iemand anders in je plaats sturen naar de studiedag waar jij voor verhinderd bent.
 • Atic behoudt de bevoegdheid om te beslissen over onderwerpen die niet in de voorwaarden worden behandeld. De bevoegdheid over eventuele geschillen ligt bij de rechtbanken van Brussel.

KMO Portefeuille

Voor bedrijven gelegen in Vlaanderen: zie https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille - Erkenningsnummer Atic: DV.O105602

Betaling

Atic is vrijgesteld van btw. Jouw inschrijving is compleet bij overschrijving op het volgende rekeningnummer:

 • IBAN: BE 96 2300 1003 8005 - BIC: GEBABEBB van ATIC

met vermelding vanstudiedag 6 maart 2024 - VUB’ + naam.

Wacht dus zeker niet op onze factuur om jouw inschrijvingsgeld te betalen!

 

 
Startdatum 6 maart 2024
Startuur 09u45
Einduur 17u30
Locatie VUB Brussels - U Residence
Aantal plaatsen 71
Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Korte vragenlijsten